Forord

Søgning med metaldetektor er en spændende fritidsbeskæftigelse, som kan udøves af unge som gamle. Denne bog er tænkt som en hjælp for de nystartede indenfor hobbyen og dem, der overvejer at begynde.

Det er ikke en bog for skattejægere uden interesse for historien. De arkæologiske fortidsminder, som er skjult i jorden, tilhører os alle. De tilhører ikke den jordejer, som tilfældigvis ejer jorden nu, og de tilhører ikke detektormanden, som er så heldig at være udstyret med en moderne metaldetektor, der kan søge tingene frem.

Loven om danefæ sikrer, at alle kan få glæde af  gemte og tabte fortidsminder. Den moderne metaldetektor, som er let at bære og nem at indstille, sikrer, at enhver kan finde dem.

Der er sket meget med udviklingen af metaldetektoren, siden jeg første gang søgte efter tabte mønter for over 30 år siden med en gammel, svensk minesøger.

Det jeg har lært siden, forsøger jeg hermed at give videre, men bogen bygger i lige så høj grad  på erfaringer, som gode detektorkolleger gennem årene har delt, når vi har mødtes til træf eller på internetfora som Detecting People. Specielt er der god hjælp at hente, når man gerne vil have identificeret en gammel mønt eller en mystisk genstand, man ikke har set før.

Jeg vil gerne sige tak til alle, der har bidraget med viden og erfaringer, og en speciel tak til de detektorfolk, som med deres beretninger illustrerer forskellige sider af søgningen efter fortidsminderne. Jeg er også stor tak skyldig for alle de billeder som er blevet stillet til rådighed for bogen. Skulle der være fejl i bogen er det alene mit ansvar.

Kim F. Rasmussen